fredag 20 april 2012

Min egna superbilliga svampfrittata med kassler


Såg detta receptet i ICA:s flygblad denna veckan och insåg att det går att göra denna rätt betydligt billigare och förmodligen lika god som min egen variant.
Mitt alternativa recept:
Kokt tärnad potatis ca 425g (5,90kr/kg inköpt hos Netto,med skal blir ca 3kr för 425g skalad, ICA.s alternativ 7,90kr/burk)
2 gula lökar (2kr/kg inköpta på Citygross, ICA:s alternativ 3,90kr/kg)
300gr kassler som skivats tunt (29kr/kg hos ICA, ca 9kr för 300gr, ICA:s alternativ 54,75kr/kg)
Ca 184g fryst självplockad Karl-Johansvamp (ICA:s alternativ 184g champinjoner ICA Basic 4:90kr/burk)
2 msk olivolja eller annan matolja
65 g förvällda nässelblad (ICA:s alternatin ICA:s finbladig spenat 9,90kr/påse)
6 ägg (1kr/st hos Netto blir 6kr/6-pack, ICA:s alternativ Frigöende hönsägg 1:82kr/st)
1/2dl vatten
salt och peppar

tisdag 10 april 2012

Egen grillmarinad

Det börjar bli grillsäsong och här följer ett bra grundrecept på marinad till kött. Färdigblandade marinader kostar mellan ca 60-80kr litern. Att blanda själv kostar mellan ca 15-25kr litern, så grillar du mycket kan det vara en bra ide att göra egen och istället kanske satsa pengar på bättre kött.
Egen grillolja:1/2 dl kinesisk soja1 msk vinäger1 msk tomatpuré1/2 tsk malen svartpeppar1/2 tsk paprikapulver1 vitlöksklyfta1 1/2 dl neutral olja
kala vitlöksklyftan. Vispa först ihop soja, vinäger, tomatpuré, svartpeppar och paprikapulver. Pressa ner vitlöken. Tillsätt sedan oljan. Häll upp blandningen i en flaska och skaka väl. Förvara i kylen.
Tillsätt valfri krydda om du vill. Krydda till fläsk: ingefära, salvia, dragon, curry, garam masalaKrydda till nöt: timjan, chili, vitlökKrydda till lamm: rosmarin, oregano, basilika, mynta, vitlökKrydda till fisk: citron, basilika, timjan, vitlök
När du ska marinera blir det mindre disk om då först lägger köttet i en plaskpåse tillsätter grillolja så att alla bitar blir marinaerade. Tillsätt ev. krydda efter egen smak.

fredag 6 april 2012

5 billiga vardagsrecept

Här följer recept till 5 middagar 5 dagar i veckan, antingen till 2 personer som gör matlåda tills nästkommande dag eller för en familj på 4 personer. Lämpliga att göra nu i förvåren innan de färska grönsakerna kommit upp. Recepten kostar mellan 5-10kr per portion.

1. Stekt ris med ägg, tonfisk och sweet chili
3 dl okokt ris (eller rester av färdigkokt till 4 personer)
1 klyfta vitkål ca 350gram
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika (alternativt en stor morot)
2 tsk sambal oelek ( alternativt använd oljan som hälls av från tonfiskburkarna, chilipeppar efter smak, sweet chilisås efter smak) eller aternativt (använd oljan som hälls av från tonfiskburkarna och röd chilipasta efter smak)
3 msk olja ( kan uteslutas om tonfiskoljan används som kryddning)
salt
2 ägg
2 burkat tonfisk i olja
Serveras med Sweet chilisås
Koka riset om du inte använder redan kokt ris . Skär lök och vitkål i strimlor, strimla paprika eller alt. morot. Häll olja från 1 burk tonfisk i en stekpanna eller 1 1/2 msk olja och fräs grönsakerna med kryddorna och vitlöken. Tag upp och häll i oljan från den andra burken tonfisk eller 1 1/2 msk olja i stekpannan. Tillsätt 2 vispade ägg och snabbt i med det kokta riset, rör tills ägget stelnat och fördelat sig. Tillsätt tonfisken och de stekta grönsakerna.
Servera med Sweet chilisås och eventuellt bröd.

2. Lufsa (Raggmunk i långpanna)
2 ägg
4dl mjölk
1dl vatten
1 tsk salt
1 1/2 dl vetamjöl
800gr potatis
Ca 250-300gr fläsk, bacon,kassler ( vissa affärer säljer fläsk/baconsnitt eller spill , ojämna skivor till lågt pris och kan med fördel användas till denna rätt)
Lingonsylt
margarin eller olja till formen
Sätt ugnen på 225grader.
Smörj en liten långpanna/form 20x30cm. Vispa ihop ägg,mjöl.mjölk,vatten och salt.
Skala och riv potatisen grovt. Blanda i potatisen i smeten och häll i formen. Tärna kassler/fläsk eller bacon och fördela i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 35-45minuter. Servera med lingonsylt.

3. Sjömanskorv
600gr falukorv
2 gula läkar
900gr potatis
1msk olja eller margarin
2 lagerblad
5dl vatten med 1 valfri buljongtärning
1 33cl lättöl ( kan bytas mot samma mängd buljong)
salt och peppar
2 msk persilja, krasse eller annat kryddgrönt som du har hemma
Skär falu i skivor, skala och sliva potatisen och löken. Stek korv och lök i en stekgryta ihop med lagerblad. Tag upp korv och lök. Varva potatis,lök/korv blandning i grytan, Toppa med potatis i övreska skiktet. Tillsätt kryddor och buljong/öl.  Koka tills potatisen känns mjuk. Strö på kryddgrönt och servera.

4. Vegetarisk chilie
3dl korngryn kokta i buljong
1 förpackning krossade tomater
chiliepeppar eller färsk
3 vitlöks klyftor
3 dl hemkokta vita bönor
1 1/2 dl hemkokta svarta bönor kidneybeans eller valfria bönor
salt
peppar
2 lök
ajvar relish ( ev. färsk paprika)
Kryddgrönt
servera med bröd eller ris
Stek den hackade löken i lite matfett och tillsätt vitlök och kryddor. Häll i krossade tomater, paprika eller Ajvar relish och tillsätt korngryn och de kokta bönorna. Strö på klippt persija, krasse eller annat kryddgrönt.
Servera med bröd eller kokt ris.

5 Fattiga riddare
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl vetemjöl
8 skivor formfranska ( går utmärkt med bröd som blivit torrt och inte är gott till mackor längre bara det inte möglat)
1 msk matfett
2 msk socker
2 msk kanel
Vispa upp ägget med lite av mjölken. Blanda i mjölet och vispa smeten slät. Tillsätt resten av mjölken. Lägg brödskivorna i smeten tills de mjuknar. Stek dem sedan vackert bruna på båda sidor i lite matfett i en stekpanna. Vänd dem i socker blandat med kanel eller strö över. Servera riddarna med sylt, mos eller bär.