tisdag 31 januari 2012

Sälj det du inte behöver

Det finns många sätt att sälja saker på. Vill man inte packa och skicka grejer så är någon lokal loppis ett alternativ. Bra till tunga saker som väger förmycket då frakten äter upp hela vinsten. Till mindre saker, kläder, smycke, husgeråd kan internetförsäljning vara ett alternativ då man når en bredare grupp av människor. Tradera och Blocket har många besökare men tar ganska höga avgifter så ett bra alternativ kan vara Budera som har helt gratis annonsering och man kan välja att sälja antingen auktion eller som fast pris. Ett alternativ till Blocket som lämpar sig bra till t ex möbler kan vara de lokala säljtorg som finns runt om i landet jw-it heter företaget bakom dessa och finns i de flesta städer.
Det som är skräp för en kan vara guld för en annan så auktioner med lågt utrop kan ge förvånansvärt mer än vad man kan tro. Till sist ge inte upp för att det inte funkade på ett ställe bara att försöka igen på annat ställe.

Färga och förnya

Har du fått en fläck på älsklingsbyxorna eller har en blus blivit solkig och missfärgad i tvätten då kan en räddning vara att färga kläderna. Svarta kläder blir i regel solkiga och gråa efter några tvättar och det går utmärkt att förstärka den svarta färgen genom att färga om. Bomullsplagg är det som fungerar bäst. Ett bra sätt att förnya gardroben. Om man tex färgar en gul blus i blå färg blir den plötsligt grön och man kan lätt knyta en nylonstrumpa i ringar på plagg innan man doppar plagget i färgbadet. Det bildas då fina batikmönster där de partier man knytit för bibehåller sin grundfärg.
Billiga textilfärger finns i de större varuhusen eller hos färghandlare. Själv har jag köpt mina hos ICA MAXI.
Lycka till!
http://monsterarkivet.blogspot.com/2009/06/batikfargning.html
http://louisesa.blogg.se/2011/march/utkast-mars-17-2011.html

måndag 30 januari 2012

Lär dig klippa hår

Det är kanske inte så lätt att klippa håret på sig själv men man kan ju alltid byta tjänster med en kompis eller om man har barn, öva på att klippa dom då det oftast är lättare att klippa barn som inte har så mycket hår eller höga pretentioner på resultatet. Jag hittade inte många bra länkar med utförliga bilder på Google, men det finns säkert bra utförliga böcker att låna på biblioteket även nuförtiden. Börja te x med att toppa eller korta den befintliga frisyren och spara in ett till 2 besök hos frissan per år. Nästa gång du ska dit kolla hur de riktiga frisörerna gör och ta lärdom. Själv lärde jag mig när mina barn var små. Jag köpte mig en bra sax som jag bara har till hårklippning och senare investerade jag i en begagnad hårtrimmer som jag har haft stor nytta av, särskilt till korta pojkfrisyrer. Jag själv har långt hår så det är bara att toppa och så tonar jag håret med hårtoning för ca 60kr paketet. Min man gick till frissan 1 gång om året och jag klippte 5 gånger om året själv. Barnen gick aldrig till frisören. Sparar mycket pengar och man blir bättre och bättre för var gång. Jag lånade en bok om hårklippning med utförliga bilder.
http://blog.frisorska.se/2011/killfrisyr-steg-for-steg-hur-du-klipper-haret-sjalv/

lördag 28 januari 2012

Om bröd

Säkert har du redan fått spartips att baka själv vilket givetvis sparar mycket pengar för en storfamilj. Men det tar tid och det är inte alla som har varken intresse eller som vill lägga tid på att baka. Är man ett litet hushåll eller en student med liten frys vill man kanske inte fylla frysen med massa bröd. Mitt tips är helt enkelt att istället äta knäckebröd. Det är rikt på fibrer, billigt och blir inte gammalt lika fort. Det går dessutom med fördel att bryta knäcke i mindre bitar och använda på frukostfilen ihop med lite hemgjort äppelmos.
Om du dock har mjukt bröd liggandes som blivit torrt så behöver inte detta slängas. Perfekt att göra fattiga riddare på torrt bröd eller köra i mixern till skorpströ. Innan brödet blivit stenhårt kan man också skära det till mindre kuber och lägga luftigt. Dessa små kuber bryner du sedan i te x matfett och vitlök i en het stekpanna och använder som krispiga krutonger i soppa eller i sallader. Mögligt bröd är det dock viktigt att man slänger.
http://www.kokaihop.se/recept/fattiga-riddare-5

fredag 27 januari 2012

Köp stora köttbitar och dela själv

Det är oftast förmånligare att köpa stekar och själv stycka/dela i mindre delar. En fläskstek kan t ex delar till snitzel, grytbitar eller kebabkött. Börja med att skära tunna fina bitar till snitzel som är svårast och de bitar som inte blir så fina får bli grytbitar eller kebabkött. Att stycka kyckling är inte svårt och jag brukar stycka 2 åt gången. Styckningsschema brukar finnas i de flesta kokböcker. Jag styckar alltid i följande lår,ben och vingar som jag fryser tillsammans. Bröstbitarna tar jag bort utan ben och använder som kycklingfile eller som grytbitar. Sen har vi skrovet dvs rygg och ben som blir över släng inte detta. Det blir jättegod kycklingsoppa. När man kokt upp skrovet en halvtimma- tre kvart så är det lätt att pilla bort allt kött som man annars kan ha svårt att få bort då den är rå. Tillsätt önskade säsongsgrönsaker, ev pasta och kryddor till kokspadet/kycklingfonden och lägg till sist i kycklingköttet. Skinnet på skrovet brukar jag ta bort innan jag koker då det genererar mycket fett. Jag brukar ge en del till min hund och resten är mycket uppskattat av talgoxarna (inga slängda matrester här inte).
Oxstek typ fransyska blir fina rullader, sjömansbiff, lövbiff, biff stroganoff. Samma sak här: Försök först att skära de tunnaste bitarna som lövbiff och de små fula bitarna kan bli grytbitar.
http://www.svenskfagel.se/?p=794

onsdag 25 januari 2012

Betala via E-faktura

De flesta företag erbjuder sk E-faktura istället för pappersfakturor. Det brukar bli 25-40kr lägre pris per faktura att istället betala räkningar via E-faktura. Nästa gång du ska betala så kontrollera om det företaget erbjuder detta alternativ.

tisdag 24 januari 2012

Koka bönor och linser själv

Tidigare förknippade jag vitabönor bara med Chilie con carne men har med åren har jag lärt mig att uppskatta bönor och linser mer och mer. Mina favoriter är kikärtor och jag kokar en större mängr på en gång och fryser in i mindre portioner (med kokspad) . Perfekt blir tomma mindre tetrabehållare t ex till grädde, krossade tomater mm. Jag diskar ur dessa och återanvänder dom, klistrar igen toppen med frystejp eller sätter en plädnypa för. Bönor och linser innehåller mycket proteiner och man kan med fördel byta ut en del av köttmängden i  tex grytor och soppor mot kokta bönor/linser. Färdigkokta är givetvis smidiga men dyra. En påse torkade kikärtor kostar inte många kronor och mängden ärtor blir betydligt större då de blötlagts och kokats.

fredag 20 januari 2012

Många bäckar små....

blir en hel flod. Tänk på att om du lyckas dra in på kostnaderna med 10kr per dag så har du sparat 300kr i månaden. Det kan röra sig om små ganska obetydliga utgifter som egentligen inte är svåra att förändra. Kanske SMS:a eller skicka e-post istället för att använda telefonen till samtal. Avstå någon kopp kaffe, köpa lite billigare råvaror till matlagningen, gå något ärrende istället för att ta bilen, använda tygkassar i affären istället för att köpa plastpåsar, återanvända gamla brödpåsar till att ha som hundpåsar, poppa popcorn istället för att köpa dyrare snacks, köpa begagnat istället för nytt. Det är oftast de här små inköpen som blir stora utgifter för man tycker inte det är lönt att spara in på dom.

onsdag 18 januari 2012

Spara alla kvitton i en månad

För att ha en bättre koll på vart dina pengar tar vägen är det bra att föra kassabok. Ta t ex en månad och spara alla kvitton från denna. Ett bra sätt är att ha 3 överstrykningspennor och stryk för alla nödvändiga inköp som du inte kan hitta andra alternativ för med en färg, alla onödiga inköp i en annan färg och till sist de inköp du kan hitta billigare alternativ till t ex inköp av jacka i butik går att hitta i secondhandbutik eller inköp bröd under en månad, alternativ att baka själv och använda mer knäckebröd. Bensin till från arbetet i egen bil, alternativ cykla någon dag i veckan eller ta bussen.
Sedan är det bara att summera.

måndag 16 januari 2012

Gjut egna stearinljus

Så här efter julen brukar jag ha massa ljusstumpar över. Spara alla ljusstumpar eller om du har knäckta ljus och gör helt enkelt nya. Vekar köper du i färg- eller hobbyaffären. Länkarna visar expmpel på hur du gjuter ljus i gamla mjölkkartonger,koppar men det funkar även med gamla metallburkar etc. Jag brukar smälta ljusmassan i återvunna konservburkar och brukar dessutom nyttja värmen på spisen då jag samtidigt använder spisvärmen till annat.
Till lite kraftigare ljuskan det behövas med än en veke för att det inte ska bli en stor utgröpning i ljuset. Lycka till och låt fantasin flöda.
http://www.styleroom.se/album/13499
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3999&artikel=4802642
http://svenska.yle.fi/matochfritid/hobbyartikel.php?id=983
http://quietland.blogg.se/2011/january/att-gjuta-ljus-1.html

Odla egen kryddkrasse

Varför inte köpa en påse kryddkrasse och odla eget kryddgrönt? Superenkelt, bara att strö ut frön pe ett blött hushållspapper och vattna i ca 4 dagar sedan kan du skörda egen välsmakande krasse. Gör gärna mindre mångder med några dagars mellanrum så har du alltid först på gång. Krasse är jättegott i potatissoppa, på mackor, som kryddgrönt på potatis eller grytor. Ett billigt sätt att alltid ha lyxen till färska kryddor hemma.

fredag 13 januari 2012

Dax att plantera om julgrupperna

Är du lyckligt lottad och fått fina julgrupper som nu vissnat ner? Du kan med fördel spara hyacint- , tulpan- och amatyllislökar tills näska år. Hyacinterna brukar dock inte bli lika stora men kan bli fina ute i trädgården om inte annat. Låt lökarna vissna ner, skär av blomställningen och lägg lökarna svalt och mörkt tills nästa höst. Julstjärnor får man betrakta som en grön väkt då de inte får några röda blad igen, men kan bli både stora, fina och vyiga om man sparar dom. Murgröna och andra växter är det bara att plantera i andra krukor så blir även dom en fröjd på fönsterbrädan. Murgröna är lätta att ta sticklingar av och kan med fördel delas till många plantor som kan bli nya växter till hemgjorda julgrupper att ge bort nästa jul.

torsdag 12 januari 2012

Släng inte de gamla omslagspappren

Du som inte hunnit slänga det gamla omslagspappret till julklapparna i julas. Se om du inte hittar några fina bitar, snören,kartonger eller rosetter som kan återbrukas. Kan bli nya paket till nästa jul eller någon rosett kan kanske användas till någons födelsedagspresent. Fina paketinslagningar kan givetvis användas av t ex gamla tapetbitar, tidningspapper, garnbitar,skokartonger. Se gärna denna länk här under för ideer: http://suratanten.blogs.se/2011/09/03/tapet-paket-11774419/

onsdag 11 januari 2012

Spara el vintertid

Det finns en mängd bra tips på att spara el förutom de klassiska att byta till lågenergilampor etc. Här är några som man kanske inte tänker på och som är bra att tänka på under den kalla årstiden:
1. Frosta av frysen. Det drar mycket el att kyla överskottsisen i frysen. Slå in de frusta varorna i tidningspapper och ställ ut på balkongen eller altanen under tiden. Passa gärna på en dag då det är minusgrader ute.
2. Om du har rum hemma som du inte använder så ofta. Dra gärna för rullgardinen/persiennen för fönstret då den insolerar ganska bra mot kyla.
3. Passa på att "tvätta" mattor då det är snö och kallt och spara både tid och tvättenergi. Om du vänder mattan med luggen mot snön och piskar den så blir den ren och fin. Låter du dessutom mattan ligga några timmar ute så dör eventuella kvalster och mattan blir lika fin som en nytvättad.
4. Har du lagat mycket mat som ska frysas in. Låt först maten stå och svalna inne tills den nått rumstemperatur(du tar då tillvara värmen i rummet). Ställ sedan ut maten utomhus och använd dig av utetemperaturen till att kyla för att därefter stoppa in maten i frysen. Går ju bra att använda till alla varor som ska in i frys eller kyl. Sparar ganska mycket el utan att du behöver avstå någonting.
5. Om du ska tina upp mat från frysen. Försök planera i tid och lägg det exempelvis över natten i kylskåpet och ta på så sätt tillvara överskottskylan till att kyla kylskåpet.
6. Har du kokt något och fått t ex kokvatten över. Låt kastrullen stå (istället för att hälla ut) med kokvattnet i så att värmen tas tillvara i rummet.

tisdag 10 januari 2012

Grodda själv

Nu i vintermörkret är det inte mycket som växer. Växthusodlade tomater, gurka etc är både dyra och smaklösa. Varför inte grodda själv. Jag brukar grodda gröna linser men det finns en hel del andra spännande linser och frön att använda. Gör hellre små satser kanske vart 3:e dag än en stor sats på en gång då det är lätt att de då blir förstörda. Att grodda är superlätt. Lägg fröna i en burk med vatten. Skölj flera gånger om dagen och ställ i ett mörkt skåp. Då fröerna har grott färdigt efter några dagar kan man ställa dom på fönsterbrädan så att de blir gröna och fulla med A-vitamin.
Använd i sallader, marinerade i vinäger, i wook eller i asiatiska grytor.

Billiga matsedel vintertid

Här följer recept till 5 middagar 5 dagar i veckan, antingen till 2 personer som gör matlåda tills nästkommande dag eller för en familj på 4 personer.
Vecka 2:
1. Kroppkakor:
10 potatis ca 800gr (köp då det är billigt och lagra)
1 ägg
2 1/2 dl vetamjöl
1 tsk salt
1 gullök (köp då det är billigt och lagra)
200gr fläskspill för ca 25kr/kg ojämna skivor finns att köpa på te xNetto
1/2 tsk kryddpeppar
Hemgjord lingonsylt
Totalt under 5kr portion (kroppkakor blir goda att steka i skivor dagen efter)

2. Currykorv:
400g falukorv,varmkorv eller hotdogs
2 gula lökar
1 äpplen (går att ta frysta äppelbitar)
1 msk margarin
2 tsk curry
2 msk tomatpuré
2dl mjölk
1 krm svartpeppar
ev. persilja om du har egenodlad eller egen odlad kryddkrasse
ris (billig sort i storpack)
Totalt under 5kr portion

3.Kikärtsgryta:
5dl kokta kikärtor ca 2dl okokta ( lägg i vatten över natten och koka själv enl. förpackning)
4 stora gula lökar
4 morötter
2msk margarin
3-4dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 msk tomatpure
1/2 tsk rosmarin
1 purjolök
serveras till potatis
fräs och koka allt utom purjo och kikärtor i 15 min. Tillsätt purjo och kikärtor och koka klart i 4 min.
Totalt under 5kr portion

4.Blodkorv med vitkålssallad och lingon.
Stek blodkorven, strimla vitkålen fint och blanda den med lingonsylt.
Totalt under 5kr portion

5. Potatis och purjolökssoppa
8 stora potatisar
1/2 purjolök
1 gullök
koka grönskaerna i ca 5dl vatten med buljongtärning
salt peppar
stöt sönder till pure men lämna vissa större bitar så det blir tuggmotstånd.
Tillsätt ca 2dl mjölk och ev. kryddkrasse
Servera med t ex knäckebröd och ost
Totalt under 5kr portion